auto iklan

14 April 2012

Kiraan Kos m2 Interlocking Concrete Pavers

Kiraan Kos m2 Interlocking Concrete Pavers
Kiraan Kos m2 Interlocking Concrete Pavers
Cara Kiraan Kos m2 Interlocking Concrete Pavers, adalah berdasarkan kos bahan iaitu interlocking concrete pavers, upah memasang dan kos pengurusan dan keuntungan. Keuntungan adalah antara 15% hingga 30% dari jumlah kos bahan dan upah.

Harga juga berbeza mengikut lokasi projek dan jarak antara pembekal dan lokasi projek. Jika anda nak letak harga tender atau sebutharga, dua faktor ini harus di ambilkira, pertama kos bahan dan kedua upah.

Sebelum mengira harga anda perlu tahu saiz atau luas concrete pavers dalam m2, kemudian anda boleh tahu bilangannya dalam 1m2.

Contoh Kiraan Kos Interlocking Concrete Pavers m2

Kiraan Kos m2 Interlocking Concrete Pavers
BAHAN
---------
Interlocking
Bilangan 1m2 = 45 Nos
Kos 1 biji katakan = RM0.80 / Nos
Kos Bahan 1m2 = RM0.80 x 45 nos = RM36.00

Pasir
Pasir biasanya 50mm atau 2"
Kos 1m2 = 0.05m x kos 1m3
Kos 1m2 = 0.05m x 65.00/m3 = RM3.25

Hardcore
Lapisan asas Crusher Run atau hardcore setebal 300mm atau 0.3m atau 1' tebal

Kos lapisan ini juga ikut harga bahan sampai ketapak, biasanya kos 1 Metrik Tan ialah RM12.00 dan kos bahan ini ikut kuari yang membekal dan kos pengangkutan Lori (RM10 / Tan)

Kiraaan Kos Hardcore
Katakan 1MT Crusher Run A = RM22.00
Kos 1m2 untuk tebal 0.3m = 0.3m x ketumpatan = Berat
= 0.3 x 2.20 = 0.66
Maka Kos Hardcore = 0.66 x 12.00 = RM14.52

JUMLAH KOS BAHAN = 36 + 3.25 + 14.52 = RM53.77 / M2

MESIN
Anggaran kos mesin di tentukan jenis mesin digunakan dan berapa hari dijangka siap. Contohnya kita nak buat laluan pejalan kaki lebar 3m x panjang 500m, maka saya anggarkan jangka siap melabur dan padat hardcore di atas ialah 8 hari.

maka kos mesin
Backpusher = 250.00 x 8 hari = RM2000.00
Roller 10 Tan = 350 x 8 hari = RM2800.00
--------------
Jumlah Kos mesin 8 hari =RM4800.00
Luas kawasan kerja 3 x 500 = 1500 m2
Kos mesin 1m2 = 4800 / 1500 = RM3.20



UPAH
------
Upah 1m2 bahan ikut harga Lum sum = RM9.00/m2

(anda boleh runding dulu dengan subcon kerja ini bagi mendapat harga munasabah dan sesuai sebelum masuk harga tender, jangan lupa simpan no telefon subcon kerja memasang pavers ini untuk rujukan anda)

JUMLAH BAHAN, MESIN DAN UPAH = RM53.77 + RM3.20+ RM9.00 = RM65.97

KOS PENGURUSAN DAN UNTUNG

Katakan kita sebagai kontraktor ambil 20%,
Maka 20% x 65.97 = RM13.194 / m2


MAKA KOS 1M2 = RM65.97 + RM13.194 = RM79.164

Nota
-----
Jika kawasan kerja tu luas, kita boleh kurang sedikit profit, supaya harga tender tak terlalu tinggi.

Kos upah ada berbeza ikut negeri dan peluang anda dapat subcon yang murah. Kalau anda ada alatan sendiri dan ada pekerja sendiri, kos upah boleh di kurangkan dan anda boleh lawan harga dengan kontraktor lain.
IKLAN 1

20 ulasan:

  1. Salam tuan,
    Jika untuk halaman rumah teres, brapakah anggaran kos mesin? Semestinya tidak menggunakan mesin2 besar seperti dlm pengiraan di atas. Tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mesin cuma hand vabrated, sewa haei ja mesin tu. jika nak buat cuma cari tukang yang ada alatan dan mesin, runding harga upah ja, dan barang tuang rumah beli. kalau sub dengan barang dan upah pun boleh. Tetapi jika pandai buat sendiri lagi bagus.

      Padam
  2. Salam tuan,
    Jika untuk halaman rumah teres, brapakah anggaran kos mesin? Semestinya tidak menggunakan mesin2 besar seperti dlm pengiraan di atas. Tq

    BalasPadam
  3. Sy ada job ni jkr g1 aje .. nak buat 410m2...sapa nk keja boleg call n msg sy 0196526261

    BalasPadam
  4. Mn leh dptkn block ni kalo di pasir gudang johor

    BalasPadam
  5. en fauzi, kami cadang nak pasang sunpave dalam kawasan masjid, kawasan seluas 14 kaki x 42 kaki x 4 ruangan, jenis sunpave, kat mana nak beli terus dari kilang, saya di Taman Industri Seri Sulong, Parit Sulong Batu Pahat, hp 013 7492317

    BalasPadam
  6. en fauzi, kita orang nak beli sunpave sebanyak 11,000 unit, kat mana kilangnya ya...

    BalasPadam
  7. Nak dark grey 1000pcs urgent
    0122843973

    BalasPadam
  8. tau tak upah utk lay crusher run sahaja /m2

    BalasPadam
  9. as salam, sy nak tahu. berapa anggara beza kos antara sunpaver dan imprint untuk m2?

    BalasPadam
  10. Assalamualaikum tuan, bagaimana pengiraan seating terrace (concrete bench) bertingkat...mcm tangga (tempat duduk) mini stadium

    BalasPadam
  11. Sesesiapa tau pasang ni, kat rawang. Tq

    BalasPadam
  12. terimakasih atas perkongsian maklumat. Amat bermanfaat.

    BalasPadam
  13. Thanks. from Dungun, Terengganu.

    BalasPadam
  14. Ada saper2 nak buat kerja2 wiring / civil / renovation di area kemaman/ Dungun. sila kontek Jilan Synergy Sdn Bhd.
    FYI, sy byk buat keje renovation di Kolej TatiUC, Kemaman dll

    BalasPadam
  15. Anyone have paving job can contact us at 0175772888 or email us,we are in this field around 15years,thanks

    BalasPadam
  16. Anyone have paving job can call for info on 0175772888,we are in this field for 15years,thanks,

    BalasPadam
  17. Sy baru mula buat kerja pasang paver ni dlm bulan 12/2020..dlm masa 2bulan dah buat 3projek,tapi hanya laman rumah sekitar 1500kps paling luas.. saya tak pasti samada berbaloi untung,rugi atau tengah² saja..sebab saya charge 1kps rm9 termasuk barang,sewa compactor,pasir dan upah pekerja..boleh tuan² share tips tak? Boleh wassap saya 0193653920 dari pahang

    BalasPadam
  18. Salam harga interlocking block sekarang ni tahun 2021 berapa peratus penambahan harga

    BalasPadam

IKLAN ADSENSE